Deze website maakt gebruik van analytische cookies. We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie

Groene energie

Garanties van Oorsprong (GvO's) geven u de mogelijkheid om uw verbruikte energie te vergroenen en hierdoor uw CO₂ uitstoot te verlagen.


Hoe werkt het:

Groene elektriciteit wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Garanties van Oorsprong laten zien of de elektriciteit echt groen is en uit welke bron deze is opgewekt.

CertiQ geeft in Nederland certificaten uit die de herkomst van groene elektriciteit garanderen.

Wanneer er één megawattuur (1.000 kWh) hernieuwbare elektriciteit wordt opgewekt, wordt er één GvO-certificaat aangemaakt. Certiq is aangesloten bij de Association of Issuing Bodies (AIB), het overkoepelende orgaan binnen Europa. Het AIB garandeert dat er niet meer certificaten worden uitgegeven, dan er groene elektriciteit wordt geproduceerd.


De soort bron, productiedatum en de specifieke opwekbron zijn herleidbaar in de GvO.


Bron: www.nwea.nl             

De houdbaarheidsdatum van een GvO is één jaar en staat voor een overeenkomstige hoeveelheid duurzame elektriciteit.

Wanneer u groene elektriciteit verbruikt, zorgt uw energieleverancier dat er eenzelfde hoeveelheid GvO’s worden afgeboekt bij CertiQ. Zo kunnen zij garanderen dat de hoeveelheid groene elektriciteit die u op jaarbasis verbruikt, ook daadwerkelijk groen is opgewekt.

De Autoriteit Consument en Markt controleert aan de hand van het stroometiket bij leveranciers of de juiste hoeveelheid certificaten of Garanties van Oorsprong worden afgeboekt ten opzichte van het totaal aan geleverde groene elektriciteit.

Kies zelf de oorsprong
Kiest u voor groene elektriciteit, dan kunt u zelf de bron kiezen en bepalen of de energie in Nederland of in andere landen van Europa is opgewekt. Bij NewEnergy kunt u kiezen voor Nederlandse wind en zon en Europese wind.